top of page

Let's SWING!

Zondag 16 april stond de allereerste editie van het Brabants Jeugd Jazz Orkest op het podium van de Groene Engel in Oss. Een projectmatige bigband samengesteld met jonge muzikanten uit heel Brabant. Het doel? Swingen natuurlijk! En dat deden ze. Voor een volle zaal presenteerden ze de muziek waar zij de afgelopen maanden aan gewerkt hebben. Dit alles onder de muzikale leiding van Willy Schmitz.

Stichting Brabants Jeugd Jazz Orkest heeft dit project op poten gezet om de jazzmuziek meer te promoten onder de jonge generatie. Het bestuur, bestaande uit o.a. studenten van het conservatorium in Tilburg, raakte geïnspireerd door andere projectorkesten zoals het NJJO, BJPO en Jong Metropole. Zo’n initiatief zou er in Brabant ook moeten komen vonden zij. Al sinds 2021 werkten zij aan het opzetten van dit project. Na meermaals te moeten uitstellen i.v.m. corona konden zij het dit jaar eindelijk realiseren.

WhatsApp Image 2023-01-21 at 17.36_edited.jpg
LvdP-20230416-0060-P4160275.jpg

De bigband bestaat uit jongeren tussen de 16 en 27 jaar die verspreid door Brabant muzieklessen volgen en/of spelen bij muziekverenigingen (harmonie/fanfare). Het doel van de stichting is om hen meer bij te brengen over de jazzmuziek en ze te leren spelen in deze stijl. Harmonie/fanfare muziek steekt namelijk behoorlijk anders in elkaar dan een bigband. Tijdens de repetities werd er aandacht besteed aan swing, frasering en articulatie. Ook kregen verschillende muzikanten de kans om te soleren. Voor nog wat extra verdieping werd conservatorium docent Maino Remmers uitgenodigd voor een gastdirectie. Hij ging een middag met ze aan de slag om het niveau nog een tikkeltje omhoog te trekken.

En met succes!

Na 4 volle repetitiedagen was het dan eindelijk zover. Op 16 april speelden ze het concert in Oss. De zaal was goed gevuld en zowel publiek als orkest was erg enthousiast. Er werd met veel plezier op een hoog niveau muziek gemaakt. De organisatie kan met trots terugkijken op hoe dit eerste project is verlopen. Een ding is in ieder geval zeker: dit was nog niet de laatste!

Let's SWING! werd mede mogelijk gemaakt door

krekon-logo-PNG.png
rademaker-logo-staand-advies-en-accountancy-CMYK.png
bottom of page